Uw voordelen

Vanaf € 60 gratis levering
Binnen 48 uur in huis

Vind uw wijn

Druiven

Toon alles

Smaak

Toon alles

Prijs

4 € - 304 €

Wijn en gerecht advies

Uit ervaring weten wij dat het vaak moeilijk is de juiste wijn bij een gerecht te kiezen of het juiste gerecht bij een wijn. Het gerecht kan lekkerder smaken door de juiste wijn en omgekeerd. Wanneer het gerecht en de wijn met elkaar in harmonie zijn ontstaat een unieke smaakervaring.

Om het voor u gemakkelijker te maken hebben wij bij onze wijnen een advies voor bijpassende gerechten gegeven.

Waar moet ik op letten?

Bij het maken van een goede combinatie is kennis nodig van zowel wijn als van de gerechten. Zowel bij wijn als gerecht is mondgevoel en smaakrijkdom belangrijk. Deze zijn als volgt in te delen:

  • Mondgevoel: 
    • Strak (zuur)
    • Filmend (zoet)
  • Smaakrijkdom: 
    • Smaakgehalte (type wijn of gerecht)
    • Smaaktype fris (druivenrassen of gerecht)
    • Smaaktype rijp (houtlagering of gerecht)

Het gerecht kan lekkerder smaken door de juiste wijn en omgekeerd. Wanneer het gerecht en de wijn met elkaar in harmonie zijn ontstaat een unieke smaakervaring.

Om het voor u gemakkelijker te maken hebben wij bij onze wijnen een advies voor bijpassende gerechten gegeven.

VOORBEELDEN FRIS RIJP
FRUIT Appel, citroen, bessen, frambozen Banaan, meloen, peer, perzik
KRUIDEN/ 
SPECERIJEN

____ Dragon, dillen, bieslook, kervel, peterselie, anijs, 
munt
Tijm, rozemarijn, basilicum, majoraan, vanille, foelie, oregano, kruidnagel, nootmuskaat, 
kaneel
GROENTEN

Sla, asperges, venkel, meiknollen, tomaat, paprika (rauw), venkel, zuurkool Knolselderij, bieten, spinazie, paddestoelen


KOOKTECHNIEK

Pocheren, koken Bakken, grillen, frituren
INGREDIENTEN Rauwe ui, kappertjes, augurk Truffel, knoflook, gebakken ui


Wijn & spijs moeten elkaar complementeren qua structuur. Dus heeft de wijn een zuurtje moet dat in het gerecht terug komen. Voorbeeld Sauvignon Bijvoorbeeld een witte droge wijn in combinatie met een salade met balsamico.

De sterkste smaak van het gerecht wat op je bord komt is het belangrijkst. Vlees, vis en groenten hebben over het algemeen een weinig uitgesproken smaak, het is vaak de saus die bepalend is en overheerst. Daar moet de wijn bij aansluiten.

Bij gebruik van een vette, romige saus kun je het beste gebruik maken van een houtgelagerde wijn. De houtlagering geeft vaak ook de vette, filmende laag aan de wijn. Complementerend dus!

Conclusie: combinaties wijn en karaktereigenschappen van gerechten

  • Wijn in combinatie met een gerecht met zuurgehalte;
    Wijn kan tegen zuur, omdat het zelf zuren bevat  

  • Wijn in combinatie met een gerecht met zoutgehalte;
    Zout is voor wijn smaakversterkend

  • Wijn in combinatie met een gerecht met zoetgehalte;
    Zoet verzuurt de wijn. Zoetgehalte moet gelijk zijn in wijn & spijs voor goede combinatie

  • Wijn in combinatie met een gerecht met pikantgehalte;
    Pikant is geen groot probleem. Alle smaken blijven overeind


Startpagina