Vanaf € 60 gratis levering | |||
Binnen 48 uur in huis |
Vind uw wijn
Wijn en gerecht advies
Uit ervaring weten wij dat het vaak moeilijk is de juiste wijn bij een gerecht te kiezen of het juiste gerecht bij een wijn. Het gerecht kan lekkerder smaken door de juiste wijn en omgekeerd. Wanneer het gerecht en de wijn met elkaar in harmonie zijn ontstaat een unieke smaakervaring.
Om het voor u gemakkelijker te maken hebben wij bij onze wijnen een advies voor bijpassende gerechten gegeven.
Waar moet ik op letten?
Bij het maken van een goede combinatie is kennis nodig van zowel wijn als van de gerechten. Zowel bij wijn als gerecht is mondgevoel en smaakrijkdom belangrijk. Deze zijn als volgt in te delen:
Het gerecht kan lekkerder smaken door de juiste wijn en omgekeerd. Wanneer het gerecht en de wijn met elkaar in harmonie zijn ontstaat een unieke smaakervaring.
VOORBEELDEN | FRIS | RIJP | ||||||
FRUIT | Appel, citroen, bessen, frambozen | Banaan, meloen, peer, perzik | ||||||
KRUIDEN/ SPECERIJEN |
____ | Dragon, dillen, bieslook, kervel, peterselie, anijs, munt |
Tijm, rozemarijn, basilicum, majoraan, vanille, foelie, oregano, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel |
|||||
GROENTEN |
Sla, asperges, venkel, meiknollen, tomaat, paprika (rauw), venkel, zuurkool | Knolselderij, bieten, spinazie, paddestoelen | ||||||
|
Pocheren, koken | Bakken, grillen, frituren | ||||||
INGREDIENTEN | Rauwe ui, kappertjes, augurk | Truffel, knoflook, gebakken ui |
Wijn & spijs moeten elkaar complementeren qua structuur. Dus heeft de wijn een zuurtje moet dat in het gerecht terug komen. Bijvoorbeeld de druif sauvignon bij een witte droge wijn in combinatie met een salade met balsamico.
De sterkste smaak van het gerecht wat op je bord komt is het belangrijkst. Vlees, vis en groenten hebben over het algemeen een weinig uitgesproken smaak, het is vaak de saus die bepalend is en overheerst. Daar moet de wijn bij aansluiten.
Bij gebruik van een vette, romige saus kun je het beste gebruik maken van een houtgelagerde wijn. De houtlagering geeft vaak ook de vette, filmende laag aan de wijn. Complementerend dus!
Conclusie: combinaties wijn en karaktereigenschappen van gerechten