Uw voordelen

Vanaf € 60 gratis levering
Binnen 48 uur in huis

Vind uw wijn

Druiven

Toon alles

Smaak

Toon alles

Prijs

2 € - 306.5 €

Schlossgut “Diel” Dorsheim Riesling

1273N07570

Bleke, kristalheldere tint. Pittige, kruidig-mineralige neus. Idem in smaak maar dan met aangename ronding. Uitgesproken mineralig met een vleugje 'petroleum'

Meer details

23,67 €

Bestel s.v.p. per doos van 6 flessen. Het minimale aantal is dus 6

Credit card
Credit card

 • Bleke, kristalheldere tint. Pittige, kruidig-mineralige neus. Idem in smaak maar dan met aangename ronding. Uitgesproken mineralig met een vleugje 'petroleum'

  Wijngaard Schlossgut Diel

  De in de middeleeuwen gebouwde burcht Layen is al sinds 1802 in bezit van de familie Diel. Als 6e generatie nam Armin Diel het slotgoed over in 1987. Zijn dochter Caroline is samen met keldermeester Christoph Friedrich verantwoordelijk voor de wijnbouw. Zijn zoon Victor is verantwoordelijk voor de verkoop en export.

  Schlossgut_Diel.jpg      

  De invloed van de familie Diel

  Een historische wetenswaardigheid is de totstandkoming van de indeling van de wijngaarden in de Nahe. De eerste ambtelijke vastlegging van de begrenzing van de wijngaarden stamt uit 1819 en is gebaseerd op oude kaarten van de Franse geometer, Suberville. Vanaf 1857 vond er in Berlijn een herindeling van de kaarten plaats welke werd afgerond in 1860. In het jaar 1901 werden de namen van de wijnbergen voor het eerst genoemd binnen een bepaalde categorie. Vervolgens kwam er in 1937 een herziening, die bepalend werd voor de huidige officiële indeling. Deze kaart werd officieel goedgekeurd door Jacob Diel.

  De wijnkelder
  Het wijngaardbezit van Schlossgut Diel beslaat 22 hectare aan wijngaarden. Bijzonder is dat de tanks, waarin de wijn is opgeslagen, elk jaar opnieuw beschilderd worden door kunstenaar Johannes Helle. Over het algemeen krijgen de wijnen een opvoeding op grote eikenhouten fusten. Het hout hiervan is voor een groot deel afkomstig uit de Hunsrück. De wijnproductie bestaat voor 65% uit Riesling en voor 35% uit rode wijn.

  Grand Cru wijngaarden

  Bijzonder vermeldenswaard is dat Schlossgut Diel het grootste aandeel aan wijngaardbezit heeft in de Grand Cru wijngaarden: Goldloch, Burgberg en Pittermänchen. Andere topwijngaarden zijn bezittingen in: Burg Layen en Schlossberg.

  Goldloch
  De naam Goldloch verwijst naar een periode in de 17e eeuw waarbij mijnwerkers op deze plek op zoek gingen naar goud. Een tweede, meer symbolische, verklaring is dat de hiervan afkomstige wijnen hun gewicht in goud waard zouden zijn. Hoe dan ook, doorslaggevend voor de kwaliteit van de wijn is het terroir. De unieke bodemsamenstelling, het subklimaat en de perfectie van het wijnmaken dragen bij aan de uitzonderlijk mooie kwaliteit van de wijnen. De bodem bestaat hier uit een  diepe kleilaag en vast gesteente. De hiervan afkomstige Rieslings bezitten veel kracht, elegantie en diepte.

  Burgberg
  Vanaf 1997 bezit Schlossgut Diel exact de helft van deze steile wijngaard. De wijngaard vormt een soort amphitheater en biedt veel beschutting tegen weersextremen. De naam van deze berg is afgeleid van Burg Layen, het Schlossgut van de familie Diel. De bodemsamenstelling bestaat uit leem afgewisseld met leisteen en kiezel. De Rieslingwijnen zijn uitzonderlijk fijn van smaak en kennen een zeer lange bewaarcapaciteit.  

  Pittermänchen
  Dit is het kleinste wijngaardbezit van Schlossgut Diel. De naam refereert aan een klein zilver muntje uit de 16e eeuw. De wijngaard ligt in zuidelijke richting en is zeer steil. De bodem van de wijngaard bestaat hier uit een combinatie van grijze leisteen vermengd met kwartsiet en kiezelstenen. De Rieslingwijnen bezitten veel frisheid en een hoog gehalte aan mineralen.

  Vereinigung Deutscher Prädikatsweingüter (VDP)

  Sinds 1997  behoort Schlossgut Diel tot het verband Deutscher Prädikatsweingüter. De wijnproducenten die hiervan lid zijn, behoren tot de top van Duitsland. De VDP-wijnen zijn herkenbaar aan het VDP-logo op de capsule van de fles. Deze bestaat uit een adelaar met de naam VDP. Meer informatie over de VDP kunt u hier vinden.

  Armin Diel
  De invloed van Armin Diel is zowel op nationaal als internationaal niveau van grote betekenis. Gedurende lange tijd was hij als mede-eigenaar verbonden aan de befaamde wijngids Gault Millau. Hij trad zich op een gegeven moment vrijwillig terug toen zijn positie te veel onder druk kwam te staan.  Door zijn terugtrekking mogen de wijnen van Schlossgut Diel ook meedoen voor een vermelding in deze invloedrijke wijngids. In de Gault Millau van 2009 wordt Schlossgut Diel voor de eerste maal genoemd met een toekenning van maar liefst vier sterren! Als president van de regionale VDP in Nahe, blijft Armin Diel zich onvermoeibaar inzetten voor de kwaliteit van Duitse wijn.  Armin Diel behoort tot de meest invloedrijke Duitse wijnpersoonlijkheden. Zijn zoon Victor en zijn dochter Caroline zullen hieraan zeker een vervolg aan geven. Zij hebben zelfs al hun eigen wijnen! Wat dacht u van de cuvée ‘Victor’, die omschreven kan worden als een ‘Meursault’afkomstig uit de Nahe!

  Nederlandse wijnvlag
  Mocht u Schlossgut Diel een keer bezoeken, kijkt u dan eens goed naar de top van de oude ruïne. U ziet dan de Nederlandse vlag wapperen.

  Schlossgut Diel in de media 
  Michel Bettane - Revue du Vin de France - 'Armin Diel a fait exploser la qualité'
  Der Spiegel - 'Diels Erfolg signalisiert eine Wende im Weinbau'
  Robert M. Parker, The Wine Advocate - 'One of the most serious proprietors in Germany'

 • Land Duitsland
  Oogstjaar 2016
  Smaak Zacht ,Droog ,Fruitig
  Streek Nahe
  Kleur of Type Wit
  Druiven Riesling
  Alcohol % 12%
  Schenktemperatuur 8-10 °C
  Houdbaarheid 2 tot 4 jaar
  Gerecht Aperitief,Aziatische Gerechten

Recensies

Schrijf uw recensie

Schlossgut “Diel” Dorsheim Riesling

Schlossgut “Diel” Dorsheim Riesling

Bleke, kristalheldere tint. Pittige, kruidig-mineralige neus. Idem in smaak maar dan met aangename ronding. Uitgesproken mineralig met een vleugje 'petroleum'

30 andere producten uit dezelfde categorie: