Uw voordelen

Vanaf € 60 gratis levering
Binnen 48 uur in huis

Vind uw wijn

Druiven

Toon alles

Smaak

Toon alles

Prijs

4 € - 306.5 €

Rotschiefer Riesling Trocken, Weingut St. Antony Rheinhessen

1268N07334

Fluweelzachte structuur door lagering op houten foeders voor één maand (geen houtinvloed!). Aromatische, complexe neus met accent op abrikoos en mineralen. In de smaak veel spanning met zacht, rijp fruit van abrikoos, citrus en tutti-frutti. Sappig en verleidelijk

Meer details

18,22 €

Bestel s.v.p. per doos van 6 flessen. Het minimale aantal is dus 6

Credit card
Credit card

 • Fluweelzachte structuur door lagering op houten foeders voor één maand (geen houtinvloed!). Aromatische, complexe neus met accent op abrikoos en mineralen. In de smaak veel spanning met zacht, rijp fruit van abrikoos, citrus en tutti-frutti. Sappig en verleidelijk

  Wijngaard Weingut Sankt Antony

  Achtergrond Sankt Antony  

  De geschiedenis van Weingut Sankt Antony kent een bijzonder kleurrijk verhaal en hangt nauw samen met een aantal economische factoren. Ten zuiden van de stad Nierstein is veel kalksteen te vinden. Rondom de periode WO-I steeg de vraag naar kalksteen, dat diende als grondstof voor de productie van  ijzer. Hier ontstond een kalksteengroeve. De koper van deze kalksteengroeve, Gute-Hoffnungs-Hütte, kocht de steengroeve inclusief omliggende braakliggende wijngaarden. Pas later zal hij de geschiedenis ingaan als de oorspronkelijke eigenaar van het huidige Weingut Sankt Antony. Na WO-I daalde de vraag naar kalksteen drastisch, waardoor de eigenaar zijn aandacht richtte op het potentieel van de verworven wijngaardbezittingen. De hiervan afkomstige wijnen bleken van een opmerkelijke kwaliteit. Het besluit werd genomen om de wijnen zelf te gaan bottelen. In 1920 verscheen de eerste botteling op de markt

  De opbrengst van de verkoop van de kalksteenmijn (1955) werd aangewend  voor investeringen in de wijngaarden en kelder. Moderne kelderapparatuur en verbeterde keldertechnieken droegen bij aan een toenemende vraag. In 1982 werden enkele topwijngaarden aangekocht. In 1986 veranderde het wijnhuis van eigenaar en kwam het in handen van MAN, die het de huidige naam Sankt Anthony gaf. De kwaliteitsinvestering leidde uiteindelijk tot de toetreding van de VDP (Vereinigung Deutscher Prädikatsweine), waartoe de beste wijnhuizen van Duitsland behoren.  

  In 2005 kwam Sankt Antony in handen van de familie Meyer. Zij besloten hun focus volledig te richten op de beste wijngaardbezittingen van Sankt Anthony, te weten: Pettenthal, Oelberg, Hipping en Orbel. Deze wijngaarden kennen, naast een unieke bodemsamenstelling, een perfecte ligging op hellingen, met ligging direct aan de rivier de Rijn. Dit stuk wordt ook wel ‘Roter Hang’ genoemd. 

  De laatste overname volgde in 2006. Het huis wordt nu geleid door de ambitieuze Felix Peters. Zijn filosofie is om op natuurvriendelijke wijze kwaliteitswijn te maken. 

  Een overname van het bekende, biologische wijnhuis, Heyl zu Hernnsheim (2008) bracht hem dichter bij deze filosofie. Door een verbod in de Duitse wijnwet, die geen versmelting van wijnhuizen goedkeurt, bleef de naam Heyl zu Hernnsheim onveranderd. De wijnen vormen een aparte lijn binnen het assortiment van Weingut Sankt Anthony.

  Weingut Sankt Antony.jpg      

  Der Roter Hang 

  De wijngaarden rondom Nierstein – tussen Nackenheim en Nierstein – zijn van een bijzondere samenstelling, genaamd ‘Rotliegendes’. De term refereert aan de rode kleur van de bodem, dat  een hoog ijzergehalte bevat. Deze duizenden jaar oude rotsformatie is zeer spectaculair, zo'n 100 meter hoog en 800 meter breed en ongeveer 4,8 km lang. De bodem is door de eeuwen heen ontstaan uit diverse aardverschuivingen. De diverse lagen zijn als het ware omgekeerd waarbij de onderlaag nu de bovenlaag vormt met als belangrijkste componenten kalkrijke klei en verweerd zandsteen. Naast ijzer bestaat de onderlaag vooral uit diverse lagen verweerd zandsteen, klei en vulkanisch gesteente.

  Een uniek terroir voor het maken van grote Rieslings. Hier vandaan komen de Grosse Gewächse (Grand Cru wijnen) en de Rotschiefer Riesling. Elke wijngaard levert een ander type Riesling. De hiervan afkomstige wijnen zijn het spannende bewijs van terroirexpressie. Sankt Antony heeft begrepen wat de Roter Hang wil, klasse wijnen produceren!

  De wijngaarden 

  Oelberg

  Oelberg is verdeeld in twee delen. Het eerste deel is gesitueerd op het pure zuiden. Na duizenden jaren is de primaire bodem van het plateau in Nierstein gedeeltelijk uitgehold. De hiervan afkomstige wijn is diep en krachtig en kent een enorm bewaarpotentieel.Geduld is het toverwoord. Op jonge leeftijd zijn deze wijnen erg gesloten. Het tweede deel is het oudste en oorspronkelijke deel van de Oelberg en kent een oostelijke, iets hogere, ligging. De omvang is slechts 0,6 hectare beplant met gemiddeld 25 jaar oude wijnstokken. De wijnen zijn verfijnd en finesserijk met delicate florale tonen. Beide wijngaarden komen op de markt onder de naam Oelberg en de beide afzonderlijke stukken karakteriseren de Oelberg en brengen het terroir van ‘Rotliegendes’optimaal tot uiting.  

   

  De Grosse Gewächse (Grand Cru wijnen) van Oelberg gisten op houten vaten met een inhoud van ongeveer 1200-1500 liter of op vaten van 600 liter. De wijnen ondergaan dus geen temperatuurgecontroleerde vergisting. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke gisten. Deze aanpak brengt risico’s met zich mee. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een resterende zoetheid die niet gewenst is overblijft. Maar een spontaan gegiste wijn heeft meer complexiteit en diepte, en dus meer drinkgenot! 

  Orbel  

  In de kronieken van het stadhuis werd de naam Orbel al in 1386 genoemd. In de nabijheid van het kasteel Schwab's Castle zijn aanwijzingen gevonden dat de naam Orbel afgeleid is van  "Olber", een sterke en levendige persoonlijkheid. Grappig is dat de Orbelwijnen een vergelijkbare expressiviteit vertonen. Landschappelijk verschilt Orbel door zijn heuvelachtige ligging. Sankt Anthony heeft met zijn 3,3 hectare aan wijngaarden het grootste aandeel van de 6 hectare in bezit. Deze wijngaard ligt het verste van de Rijn verwijderd. Hier gedijen rasechte Niersteiner Rieslings. Ze zijn zeer fijn met een zurenspel en weelderig fruit.  

  Pettenthal  

  De wijngaard Pettenthal ligt dicht bij de rivier de Rijn. Het is een wijngaard waar de zonnewarmte optimaal zijn werk kan doen. De wijngaard valt onder te verdelen in vier hellingen, waarbij de toplagen met een hellingsgraad van 70% (!) bestemd zijn voor de grote wijnen. De totale omvang van Pettenthal is 7-8 hectare, waarvan Sankt Anthony 2 hectare in beheer heeft. De gemiddeld 30 jaar oude stokken wortelen zich hier wel tot 30 cm diepte in de stenige bodem. De wijnen zijn zeer extractrijk en bezitten veel complexiteit met tropische fruitaroma’s en een krachtige, brede smaakstructuur.

 • Land Duitsland
  Oogstjaar 2014
  Smaak Droog ,Fris
  Streek Rheinhessen
  Kleur of Type Wit
  Druiven Riesling
  Alcohol % 13%
  Schenktemperatuur 6-8 °C
  Houdbaarheid 3 tot 5 jaar
  Gerecht Gevogelte,Varkensvlees,Gegrilde Zoetwater Vis

Recensies

Schrijf uw recensie

Rotschiefer Riesling Trocken, Weingut St. Antony Rheinhessen

Rotschiefer Riesling Trocken, Weingut St. Antony Rheinhessen

Fluweelzachte structuur door lagering op houten foeders voor één maand (geen houtinvloed!). Aromatische, complexe neus met accent op abrikoos en mineralen. In de smaak veel spanning met zacht, rijp fruit van abrikoos, citrus en tutti-frutti. Sappig en verleidelijk

30 andere producten uit dezelfde categorie: